معرفی ۴ ساز ایرانی که در سطح دنیا محبوب هستند
انواع گوناگونی از ساز های ایرانی وجود دارند که احتمالا با آن آشنا هستید. ایران کشوری است که فرهنگی غنی دارد. ساز هایی که در هر کشور وجود دارند، به عنوان نوای مردم، فرهنگ و تمدن آن کشور شناخته می شوند. در واقع موسیقی که در کشور ما وجود دارد، فرهنگ و تمدن قوی کشور ما را به آوایی شنیدنی و گوشنواز تبدیل کرده است. بسیاری از ساز های محلی کشور ما قابلیت تبدیل شدن به سطح بین المللی را دارند. در این مقاله می خواهیم شما را با آن ها آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
انواع ساز های ایرانی
کمانچه
یکی از محبوب ترین سازهای ایرانی کمانچه می باشد. این ساز در دوره ی صفویه و قاجاریه بسیار محبوب بوده و مورد استفاده قرار می گرفت. اجزای اصلی این ساز شامل این موارد می باشد:
- پوست
- گوشی ها
- کاسه طنینی
- دسته
- سیم گیر
- پایه
- شیطانک
- سرپنجه
- خرک
طول این ساز ایرانی به طور تقریبی ۷۵ سانتی متر از پایه ی فلزی تا قسمت صراحی می باشد. نحوه ی نواختن آن به گونه ای است که نوازنده باید به حالت نشسته قرار بگیرد. همچنین ساز او باید به طور عمودی باشد و در دست چپ او قرار بگیرد. انگشت های دست چپ فرد باید در طول دسته حرکت کند و به وسیله ی آرشه با استفاده از دست راست شخص، حرکات رفت و برگشت بر روی سیم ها کشیده شود.
ساز ایرانی کمانچه
این ساز ایرانی ۴ سیم فلزی دارد که ضخامت هر یک با دیگری متفاوت است. در حال حاضر کشور های بسیاری این موسیقی را به مردم خود آموزش می دهند. به همین دلیل می توانیم به جرات بگوییم کمانچه قابلیت این را دارد که در سطح بین المللی شناخته شده و محبوبیت پیدا کند. اگر شما هم مایل به یادگیری کمانچه هستید، می توانید در آموزشگاه میفادو از صفر تا صد این ساز را یاد بگیرید. مهم نیست در چه سطحی هستید، کافی است در کلاس های آموزشگاه ثبت نام کنید و به صورت حرفه ای آموزش ببینید.
تار
یکی دیگر از محبوب ترین و غنی ترین ساز های ایرانی تار می باشد. بر اساس آثاری که بر جای مانده، این ساز از زمان فارابی در ایران وجود داشته است. بخش های مختلف تار شامل موارد زیر می باشد:
- پوست
- دسته
- سیم گیر
- کاسه طنینی
- شیطانک
- دستان ها
- خرک
- سرپنجه
- گوشی ها
طول این ساز ایرانی حدودا ۹۵ سانتی متر می باشد. نحوه ی نواختن آن به گونه ای است که می بایست فرد بنشیند. و تار را به صورت افقی بر روی پاها (ران خود) قرار دهد. سپس با مضرابی که در دستان خود دارد، شروع به نواختن سیم ها نماید. تار ایرانی از ۶ عدد سیم فلزی ساخته شده است. به طور معمول سیم های اول و دوم با یکدیگر کوک شده اند. ضمنا سیم های سوم و چهارم نیز به یکدیگر کوک هستند. همچنین سیم پنجم با سیم های اول و دوم همنوا می شود. سیم آخر یا سیم ۶ بم تر از سیم های دیگر بوده و با سیم های اول و دوم کوک خواهد شد.
ساز ایرانی تار
این ساز ایرانی به عنوان ساز اصیلی که در ایران ساخته شده است، از سال ۲۰۰۹ در یونسکو به عنوان ساز کشور ما به رسمیت شناخته شد. امروزه در کشور های بسیاری از جمله آذربایجان این موسیقی آموزش داده می شود. اگر شما هم به آن علاقه مند هستید، می توانید در آموزشگاه میفادو این ساز اصیل ایرانی را یاد بگیرید.
ساز ایرانی؛ نی
یکی دیگر از ساز های ایرانی که قدمت بالایی دارد، نی است. از این ساز حتی در ادبیات ما هم نام برده شده است. (بشنو از نی چون حکایت می کند) داستان بسیار جالبی از نی در تاریخ آمده است. زمانی که نایب اسدالله اصفهانی (یک نوازنده ی بسیار معروف در دوران قاجار) به همراه ناصرالدین شاه به دربار ملکه ی انگلیس قدم می گذارد، آنچنان زیبا و گوشنواز می نوازد، که ملکه بی اختیار گردنبند خود را به گردن نوازنده می اندازد. او در این لحظه می گوید باید اعتراف کرد این مرد ایرانی امروز با یک عدد چوب خشکی که چند حفره در آن وجود دارد آنچنان غوغایی به پا کرد که باید امروز تمامی ساز های مختلف را نابود کرد.
نی و ساز ایرانی
این ساز ایرانی که بسیار معروف و محبوب است، از گیاه نی ساخته شده است. به طوریکه ۶ گره و ۷ بند دارد. به همین دلیل ممکن است نام “نی هفت بند” را نیز شنیده باشید که فرقی ندارد. به هنگام نواخته شدن این ساز، از دهانه ی آن هوا وارد می شود. سپس فرد نوازنده انگشتان خود را روی سوراخ ها می گذارد که بر اثر تغییر فشار هوا صدا های گوناگونی از هر قسمت ایجاد می شود. این ساز محبوب امروزه در بسیاری از نقاط دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. به همین دلیل انتظار می رود در سال های نه چندان دور به عنوان یک ساز بین المللی شناخته شود.
سنتور
یکی دیگر از قدیمی ترین ساز های ایرانی که به دوره ی بابلی ها و آشوری ها بر می گردد، سنتور می باشد. این ساز از قسمت های زیر ساخته شده است:
- صفه رو
- کلید کوک
- شیطانک
- خرک و مفتول روی خرک
- سیم گیر
- پل ها
- جعبه صوتی
- گوشی ها
سنتور به شکل ذوزنقه است که متساوی الساقین می باشد. این ساز بسیار دوست داشتنی و خوشنواز از جنس چوب و فلز می باشد. نحوه ی نواختن آن به گونه ای است که باید فرد نوازنده بنشیند. سپس ضلع بزرگ سنتور را روبروی خودش قرار دهد. نوازنده با استفاده از دو مضراب بر روی سنتور زده و موسیقی زیبایی را تولید می کند.
سنتور و ساز ایرانی
خوب است بدانید در تولید این ساز ایرانی از چوب هایی مانند گردو و فوفل استفاده میشود. به طور کلی ۷۲ سیم بر روی سنتور وجود دارد. سنتور در بین افراد جوان تا میانسال محبوب بوده و هیچ گونه محدودیتی برای یادگیری آن وجود ندارد. شما هم می توانید این ساز زیبا را یاد بگیرید. کافی است در آموزشگاه موسیقی میفادو ثبت نام کنید. در این آموزشگاه ماهر ترین اساتید موسیقی به شما مهارت های لازم را آموزش می دهند. برای شروع یادگیری هیچ گاه دیر نیست.
معرفی ساز ایرانی